Twitter Facebook

Bejegyzések

Július


2015. július 1., 08:30

Kedves olvasók, a bemutatók és színházi előadások csökkenése, valamint a nyár növekedése miatt az általunk közölt kritikák száma noha csökkenni fog, ám a legkevésbé sem szűnik meg. Júliusban heti 2-3 nézőpontot fogunk közölni, amelyekkel kapcsolatban továbbra is kíváncsian várjuk a véleményeket és az ellenvéleményeket.

51 hozzászólás

Kép a múltból


2014. szeptember 30., 00:00

Zalán János színházigazgatóvá kinevezése alkalmából egy fénykép egyik legutolsó színházi szerepéről, Erdélyi Mihály: Vedd le a kalapod a honvéd előtt című darabjában, a Józsefvárosi Színházban, a Színház- és Filmművészeti Főiskola vizsgaelőadásában Kakuszi Matyit játszotta, igen, nem tévedés, 1991-ben. A képen osztálytársával, Alföldi Róberttel, aki Szép Tivadart alakította az előadásban.

Images_25458
Alföldi Róbert (balra) és Zalán János (jobbra) a Vedd le a kalapod a honvéd előtt című előadásban (1991)

47 hozzászólás

Nyári szünet


2014. július 1., 07:07

Kedves olvasóink, a nyár folyamán a kritikai tartalom megjelenése lényegében szünetel, még ha lesz is néhány előadás, amelyről elengedhetetlennek tartjuk a haladéktalan publikációt. Hírekkel, fesztiválbloggal természetesen rendszeresen jelentkezünk! Stay tuned :)

53 hozzászólás

Egy tévéinterjú margójára


2014. április 2., 00:00

A lényeg, hogy a pártfunkcik által igazgatóvá és hatalomgyakorlóvá kinevezett erkölcsi gerincoszlopok mentálisan épek és egészségesek.

48 hozzászólás

Megyünk, nézünk, véleményezünk


2014. január 13., 16:00

Cikk jelent meg a Délmagyarország napilapban a 7óra7 tavalyi top40-es listájáról. Ez jó hír, örülünk neki, köszönet a lapnak. Azonban nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy ennek kapcsán megkérdezték Gyüdi Sándort, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatóját, aki annak tulajdonította, hogy a szegedi teátrum egy előadása sem szerepel a listában, hogy „a vidéki színházak előadásait a szakkritika nemigen követi, többnyire alkalomszerűen jut el egy-egy kritikus vidékre. Legfeljebb azokra a produkciókra jönnek el, amelyekről eleve lehet tudni, hogy valamilyen értelemben vitára ingerlőek.”

Gyüdi Sándor feltehetően nem követi a 7óra7-et, hiszen akkor tudná, hogy a 7óra7 tudósít a legtöbb vidéki előadásról, korántsem csak a vitára ingerlő produkciókról. Az elmúlt évben – például – a Szegedi Nemzeti Színház 7 előadását néztük meg, ebből 2 opera volt. De igyekszünk látni minden magyarországi kőszínház legalább 1-2 előadását. (És lehetőség szerint persze a független társulatokat és a határon túliakat is. Kétségtelenül van olyan hely is, ahová nem megyünk: ami nem színház.) Persze, amit megnézünk, eleve nem teljes kép (évi 7-800 magyarországi színházi bemutató van, ezt képtelenség mind megnézni), de hogy ne lenne reprezentatív merítés, azt azért nem hinnénk. Hogy nincs a listában opera vagy balett, az igaz – mert nem láttunk olyan színvonalú produkciót, amely a 40 legfontosabba belefért volna.

„Ezek nem a magyar színházi élet valós arányai, hanem a válogatók ízlését, érdeklődését tükrözik” – mondja a direktor, és sorolja, mely színházak hiányoznak. A hiányzók nem véletlenül hiányoznak. Gyüdi Sándor nyilatkozata éppen a kritikai viszonyulást magát zárná ki a rendszerből, ami egy ilyen listának a lényege. De ez nem baj, és egyet sem kell érteni, csak ne gondolja azt, hogy azért nincs benne egy ilyen listában valaki, „mert vidéki”. Meggyőződésünk, hogy a színház nem tud „vidéki” meg „budapesti” lenni, a színház színház. Éppen ezért nézünk mindent, ami elénk kerül, mindenhol, ahová eljutunk. Szerencsére sok helyre eljutunk – aki követi naponta írásainkat, az pontosan tudja.

Viszont fontos megemlíteni egy másik ügyet is: a Gyüdi Sándor vezette intézmény sokat segít abban, hogy a kritikák megszülethessenek. A színház munkatársai mindig készségesen fogadják bejelentkezésünket, és tiszteletjeggyel segítik tevékenységünket. Ezt a példaszerű, felvilágosult hozzáállást nagyon köszönjük, sajnos egyre kevesebb az olyan színház, amely így viszonyul a kritikához. Mi örömmel megyünk, és nézünk. Aztán véleményt mondunk róla. Az eredmény napról napra olvasható.

50 hozzászólás

Szakmai beszélgetések 7óra7-esekkel


2013. november 28., 02:15

A 7óra7 munkatársai a közeljövőben az alábbi szakmai beszélgetéseken vesznek részt:

2013. november 30. 17:00, Jurányi
A politika esztétikai lehetőségei – Kortárs színház és történelem
Kerekasztal-beszélgetés a Krétakör szervezésében
Közreműködik: Gulyás Márton, Kovács Bálint, Ugrai István

2013. december 1. 11:00, Jurányi
Generációváltás a kortárs magyar színházi életben
Kerekasztal-beszélgetés
Vezeti: Ugrai István. Közreműködik: Hoffer Károly, Jászay Tamás, Koltai Tamás, Puskás Panni, Radnai Márk, Táborosi Margaréta

2013. december 7. 20:00, Müszi
Fiatal Színházi Kritikusok Találkozója
Közreműködik: Ady Mária, Deres Kornélia, Herczog Noémi, Hodászi Ádám, Frauenhoffer György, Kovács Bálint, Puskás Panni, Nyulassy Attila, Zsedényi Balázs

2013. december 19., előadás után, Szkéné Színház
Kritikus Óra – Pintér Béla és Társulata: A Soha Vissza Nem Térő
Ugrai István az előadás alkotóival beszélget

47 hozzászólás

Napló


2013. november 13., 02:10

Naplót írunk a november 11. és 18. közötti héten a Literán. Itt olvasható. Műhelymunka, háttér, magánvélemény. Itt is.

Íme az összes bejegyzés:

1. Itt kezdődik
2. Pont
3. Utazás
4. Adatok
5. Több jelentés
6. Tűr, tilt, támogat
7. Egy inspekciós napja

52 hozzászólás

Közösségi támogatás


2013. október 7., 02:11

Harmadik évadunkat kezdjük idén, harmadik éve igyekszünk lekövetni a színház körüli fontosabb eseményeket, harmadik éve jelenik meg minden nap színházi kritika az ország (és olykor Európa) minden tájáról, ez pedig sok pénzbe kerül.

Ezért arra kérjük Önöket, hogy támogassák a 7óra7 működését azzal, hogy azokat a színházjegyeket, amelyeket egyébként is megvásárolnának, a 7óra7 felületén keresztül veszik meg, a jegyen található kezelési költséggel ugyanis a 7óra7 működését segítik.

Működésünket három éve – folyamatosan növekvő összeggel – támogatja a Nemzeti Kulturális Alap, de az állami dotáció összege arra sem elég, hogy a vidéki utazások benzinköltségét fedezze, nemhogy a 7óra7 működését biztosítsa – külön érdekesség, hogy az idei évben az állami támogatás sem színházjegyre (!), sem útiköltségre nem számolható el.

Minden olvasónknak előre is köszönjük, ha azzal, hogy a jövőben a 7óra7 felületén vásárolja meg jegyeit, támogatja a működésünket, akik pedig eddig is így tettek, azoknak ezúton is köszönjük, mert nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a 7óra7 működésében eddig nem történtek jelentősebb fennakadások.

Jó színházazást kívánunk az idei évadra is!

Üdv,
a 7óra7 csapata

51 hozzászólás

Programozási hiba


2013. szeptember 29., 14:00

Nincs ebben semmi, egyszerű: programozási hiba. Ez az oka, hogy a meg nem jelent, vagyis jövőbeli hírek a múlt héten elérhető volt annak ellenére, hogy nem jelent meg. Így bányászhatta ki valaki a Balázs Péter nyerése esetére előre elkészített cikket (és ugyanígy előre el volt készítve az Eszenyi Enikő nyerése esetére írt cikk). Aztán egyik sem jelent meg. Ellenőrizhető a dátumon. (Meg az rss-kiadásban. Meg a twitteren, a facebookon.) Mi nem adtunk ki kacsát, az tette ezt, aki terjesztette a 2017-re (!) datált cikket.

Az újság így dolgozik (egy ilyen pici, mint a miénk, meg különösen így): ha lehet, előre. El lehet képzelni: a kritikák is előre be vannak rakva, a cikkek egy része is, és amire készülni lehet, arra készülünk. Aki olvassa a meg nem jelent hírt, úgy olvashatja: ez jelent volna meg, ha ő nyeri a pályázatot. (És ez jelenik majd meg, ha ő nyeri a pályázatot.) A hibát – reményeink szerint – kijavítottuk. De ez az, amiben sosem lehetünk biztosak. ;)

53 hozzászólás

Nyári szünet


2013. augusztus 16., 07:07

Kedves olvasóink!

A 7óra7 2010-es indulása óta minden reggel olvashattak friss kritikai anyagot az oldalon (rendkívüli esetekben fesztiválbeszámolót vagy kiemelt interjút, amelyek a kritikai szemléletet ugyancsak képviselték). Most először ebben két hét szünetet tartunk. Több oka van ennek: a kulturális szektor forráshiánya, illetve ebből következően a korábbiakhoz képest kevesebb előadás az egyik, a 7óra7 egyre nehezedő fenntartása a másik. Azonban az előadások megtekintése nem áll le, a valóban fontos produkciókról szeptemberben olvashatják Nézőpont-írásainkat. Addig kérjük kitartásukat és türelmüket. A színházakkal kapcsolatos valóban fontos, válogatott hírekről addig sem maradnak le, ha a 7óra7-ről informálódnak.

Szeptemberben innen folytatjuk!

a 7óra7 csapata

49 hozzászólás